ГолосUA
10:56 02/07/2010

Киргизька Республіка обрала тимчасового президента та главу уряду

Роза Отунбаєва стала главою держави і уряду Киргизької Республіки на перехідний період — до 31 грудня 2011 року. Офіційні підсумки референдуму щодо зміни конституції і наділення Р. Отунбаєвої повноваженнями президента перехідного періоду опубліковані в урядовій газеті "Еркін-Тоо".

Офіційна церемонія вступу на посаду Р.Отунбаєвої призначена на суботу, 3 липня.

Згідно з даними ЦВК, 90,55% виборців з числа тих, хто проголосував, сказали новій конституції Киргизстану "так". Це 1,777 млн. громадян. Проти висловилися 8,07% або більш як 158 тис. осіб. Ще 1,38% бюлетенів визнано недійсними.

Крім того, ЦВК Киргизстану достроково припинила повноваження депутатів парламенту четвертого скликання. Парламент було розпущено на підставі декрету тимчасового уряду від 8 квітня 2010 року, але ЦВК змогла винести ухвалу лише після набрання чинності нової конституції, прийнятої на референдумі 27 червня. Депутатів парламенту четвертого скликання було достроково обрано під час президентства Курманбека Бакієва — у грудні 2008 року також після ухвалення нової конституції. Нові вибори до парламенту Киргизстану відбудуться в першій половині жовтня.

Разом з тим, згідно з ухваленою населенням конституцією, практично вся повнота державної влади переходить до парламенту. Законодавчий орган, який складається з 120 депутатів і сформований за партійними списками, призначатиме прем’єр-міністра і уряд.

За матеріалами: УКРІНФОРМ, КАБАР. />  

Читайте также по теме