ГолосUA
07:07 22/07/2010

Кирило не хоче миритися з Філаретом

Патріарх Московський Кирило не буде примирятися з неканонічним Київським патріархатом. Про це заявив представник Української православної церкви Московського патріархату ігумен Лонгін.

"Що стосується питання примирення Української православної церкви Московського патріархату та Київського патріархату, то як раз слово" примирення "тут не зовсім підходить", — зазначив ігумен Лонгін, якого цитує прес-служба УПЦ.

"Примирити кого з ким? Існує 15 помісних православних церков, жодна з них не визнала розкольницьку церкву пана Михайла Антоновича Денисенко (Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет — ред.). Момент примирення можливий тільки тоді, коли ця людина звернеться в лоно Матері-Церкви, з усвідомленням своїх помилок і публічно покається ", — відзначив він.

Ігумен зазначив, що колишній президент України Віктор Ющенко марив ідеєю примирення церков, однак робити це проти волі людей не можна.

"Те, що відбувалося в минулому році, коли пан колишній президент дуже хотів зробити свою помісну церкву шляхом об’єднання різних церков і марив цією ідеєю, ні до чого хорошого привести не могло. Він бачив себе месією і хотів силою зробити те, чого робити ні в жодному разі не можна. Не можна порушувати волю людей. Якщо вони хочуть залишатися в Київському патріархаті, не можна їх примушувати переходити в який-небудь інший патріархат. Тут порушується те, що встановив Бог. Людина зробила вибір, і це його право. Навіть якщо вибір хибний ", — резюмірувал ігумен.

Нагадаємо, 20 липня в Україну з дев’ятиденний візитом прибув Патріарх Кирило. За цей час глава РПЦ відвідає Одесу, Дніпропетровськ і Київ.

Очікується, що кульмінацією візиту стане участь Кирила в урочистостях у Києві з нагоди річниці Хрещення Русі 28 липня. Також він проведе офіційну зустріч із президентом Віктором Януковичем.

За матеріалами: ЛігаБізнесІнформ 

Читайте также по теме