ГолосUA
18:42 06/04/2010

Китай добудує «Варяг» протягом двох років – експерт

Китай добудує та введе в склад свого флоту важкий авіанесучий крейсер «Shi Lang» (за радянською побудовою – «Варяг») протягом двох найближчих років.

Такий прогноз, спираючись на дані розвідки та повідомлення акредитований в Китаї військових аташе низки держав, оприлюднив командуючий Тихоокеанським флотом ВМС США Роберт Уіллард (Robert Willard), повідомили кореспонденту ГолосUA в російському військово-дослідницькому центрі «Військовий паритет».

Нещодавно «Варяг» покинув добудовний цех судноремонтного заводу у китайському порту Далянь, але все ще потрібно зробити великий обсяг робіт з доведення корпусу та надбудови корабля. Водночас завершено роботи з розмагнічування авіаносця для захисту від мін. Та невідомо, чи вже встановлена на кораблі силова установка.

Фахівець вважає, що «Варяг» буде використовуватися у територіальних водах Китаю як база для підготовки пілотів палубної авіації. Адже на березу, поблизу міста Ухань, завершується будівництво повномасштабної копії польотної палуби «Варяга», де зможуть проходити початкове навчання морські льотчики. Інших варіантів для повноцінної підготовки пілотів, які спроможні саджати літаки на палубу авіаносця, в Китаю немає – окрім оренди в України комплексу НИТКА у Криму.

У будь-якому разі, заявив Уіллард, «Варяг» буде введений в склад китайського флоту до 2015 року, на який заплановано завершення будівництва власного повноцінного авіаносця.

Як повідомляв ГолосUA, важкий авіанесучий крейсер «Варяг» будувався на «Чорноморському суднобудівному заводі» (Миколаїв, Україна). У 1998 році Україна за 20 мільйонів доларів продала крейсер, готовність якого складала 70%, Китаю – начебто для використання у вигляді плавучого казино чи музею. Згодом Китай почав добудову корабля в якості військової одиниці та перейменував його на «Shi Lang».

Д. Кляхін />  

 

Читайте также по теме