Елена Соколова
18:22 19/11/2010

Китай інвестує у розвиток шахт на Луганщині 120 мільйонів доларів

 

Китайський Державний банк розвитку готовий профінансувати через виділення кредиту реконструкцію 3-х шахт в Луганській області під державні гарантії Уряду України.

 

Про це повідомив представник Посольства КНР в Україні Дэн Сяо Сю під час круглого столу, передав кореспондент ГолосUA.

 

За його словами, мова йде про кредит у $120 млн. під 3,5% на 15 років з можливістю відтермінування платежів. Таких умов банк не надає навіть своїм співвітчизникам. Це стало можливо завдяки тому, що Китай дуже зацікавлений у співробітництві з Україною, зокрема, в вугільній галузі. На одній з шахт буде збудована також гірнично-збагачувальна фабрика.

 

Дєн Сяо Сю дуже високо оцінив попередні результати взаємодії з керівниками Луганської області, які, за його словами, показали глибоке розуміння питання і готовність всіляко сприяти роботі китайських партнерів. “74% китайської енергетики забезпечує саме вугілля. І, якщо країна має такі запаси вугілля, як Україна, вона може взагалі відмовитися від будь-якої залежності від імпортних вуглеводнів. Я вважаю, що Україні стане в нагоді китайський досвід забезпечення власної енергетичної незалежності саме завдяки використовуванню вугілля”, — зазначив китайський експерт.

 

За його словами, якщо Україна зможе збудувати і переобладнати свої шахти, то в неї з’явиться можливість ще й до 100 мільйонів тонн вугілля експортувати. В тому числі, і до Китаю. Китайський експерт зазначив також, що вугілля на луганських шахтах, які будуть реконструюватися, дуже високої якості, тому проблем з його реалізацією не буде.

 

Китайська сторона також планує прийти участь в будівництві нової шахти “Новосвітловська”. Загальна вартість проекту – більше 2-х мільярдів доларів.

 

Нагадаємо, що 18-19 листопада в Луганську проходить 1-ий Міжнародний інвестиційний форум, в якому беруть участь представники 17 країн.

Читайте также по теме