ГолосUA
08:42 08/12/2010

Китайці вигадали премію миру імені Конфуція

 

Китайська влада вирішила заснувати власну "Нобелівську премію миру" у відповідь на рішення Нобелівського комітету в 2010 році нагородити дисидента Лю Сяобо, що відбуває 11-річний термін ув'язнення в китайській в'язниці.

Китайська премія миру імені Конфуція буде вручена за день до вручення Нобелівської премії миру у Пекіні. Її першим лауреатом стане колишній віце-президент Тайваню Льєн Чан.

Чан переміг серед п’ятьох інших номінантів: нобелівських лауреатів Махмуда Аббаса і Нельсона Мандели, одного із засновників "Microsoft" Біла Гейтса, китайського поета Кяо Дамо ("Qiao Damo") та другого за рангом ламу після Далай-лами.

"Льєн Чан удостоєний цією премією за будівництво мосту миру між Тайванем та (Китайським) материком, що принесло щастя та радість людям з обох боків протоки", — сказано у повідомленні організаторів.

"Це своєрідна мирна відповідь щодо вручення цьогорічної премії миру і … ця премія показує розуміння миру китайським народом", — сказано у прес-релізі організаторів.

За їхніми словами, у майбутньому два комітети могли б почати плідну співпрацю, можливо навіть вручаючи нагороду одному номінанту.

Нагадаємо, цьогорічна церемонія вручення Нобелівської премії миру вперше з 1935 року пройде без присутності лауреата або його представників, оскільки ні Лю Сяобо, ні його сім'ї влада Китаю поїхати на церемонію не дозволила.

Офіційний Китай заявив, що таке нагородження суперечить нобелівським принципам, оскільки Лю Сяобо знаходиться у в'язниці за порушення китайських законів, в той час як Нобелівська премія була створена в інтересах зміцнення миру і дружби між народами.

Натомість члени комітету вирішили удостоїти дисидента вищої гуманітарної премії за "його довгу і ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї".

Від участі в церемонії офіційно відмовилися 19 держав. У їх числі — Китай, Росія і Україна. Велику частину списку склали азіатські держави.

За матеріалами: Reuters, Український тиждень 

Читайте также по теме