ГолосUA
09:11 11/09/2010

Киян закликають оскаржувати скасування районних рад у судах

Жителі столиці повинні через суди домагатися відновлення районних рад у Києві.

З відповідною заявою виступив головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський у зв’язку з рішенням Київради ліквідувати районні ради Києва і скасувати проведення виборів у столиці, повідомляє прес-служба ФПК.

За його словами, тільки у судовому порядку кияни можуть захистити своє законне право на обрання місцевої влади.

«Це єдиний спосіб зберегти нормальне виборне самоврядування у Києві. Повертати райони буде необхідно як у Києві, так і в інших містах, де вони були ліквідовані раніше. Мова йде про всеукраїнський рух. Ми принципово проти обмеження прав і свобод громадян. Право обирати владу священне, воно не підлягає сумніву», – заявив лідер ФПК.

На думку В. Черняховського, наполегливі дії влади, спрямовані на скасування райрад, є прямою загрозою демократичним принципам, таким як виборність усіх органів влади та можливість громадян обирати і бути обраними до органів державної влади та місцевого самоврядування.

Окремо він акцентував увагу на тому, що питання ліквідації районних рад у містах мають вирішуватися виключно на місцевих референдумах. «Ані рішення Верховної Ради, ані рішення продажних депутатів Київради не можуть бути визначальними у цьому питанні», – підкреслив громадський діяч.

Також В. Черняховський заявив, що «Форум порятунку Києва» має намір розробити проект закону щодо скасування неправомірних змін, внесених до Закону «Про столицю України – місто-герой Київ».

Нагадаємо, 25 серпня 2010 року Київська міська рада за рішенням 65 депутатів звернувся до Верховної Ради України з проханням внести зміни до Закону «Про столицю України – місто-герой Київ» щодо можливості утворення або неутворення районних рад.

7 вересня Верховна Рада України підтримала законопроект № 7069-2 «Про внесення змін до Закону України "Про столицю України – місто-герой Київ"» щодо порядку утворення районних рад, внесений народними депутатами Валерієм Писаренком і Володимиром Пилипенком (обидва – фракція «БЮТ – "Батьківщина"»). 8 вересня Президент України Віктор Янукович підписав цей Закон. 9 вересня Київська міська рада ліквідувала районні у м. Києві з 31 жовтня. За це рішення проголосували 95 депутатів Київради з 110 зареєстрованих в залі, проти висловилися 12. />  

Читайте также по теме