Кияни зібрали громадянське віче на захист старовинних архітектурних пам’яток

На вулиці Ярославів Вал, 1 біля старовинного будинку, відомого киянам як Замок Барона Штейнгеля, пройшла акція проти знищення архітектурних пам’яток історичного Києва. Під стінами історичної пам’ятки, побудованої наприкінці ХІХ століття, зібралися жителі міста, ініціативні групи і музиканти, які розіграли театралізоване дійство та влаштували ходу зі свічками до Міністерства культури.

Організатором акції виступив громадський рух «Збережи старий Київ», створений в Києві у 2007 році, який активно захищає зелені куточки і пам’ятки історичного центру столиці від забудовників. Один з представників руху «Збережи старий Київ» Євген Карась пояснив, що причиною для проведення чергового віче стала руйнація історичного будинку на Сагайдачного, 1б, яка відбулася в ніч напередодні нового року. Він також повідомив, що активісти організації мають намір звернутися до Міністерства культури України з вимогою оприлюднити список всіх архітектурних пам’яток Києва, яким загрожує знищення, та оголосити поіменний список тих людей, які дозволили зруйнувати будинок на вулиці Сагайдачного. „За даними ініціативної групи таких історичних будівель налічується щонайменше десяток”, — пояснив Є. Карась, — і на разі невідомо, яка з них буде наступною, яку дозволять зруйнувати київські чиновники”.

У небезпеці, зокрема, є історичні споруди на вул. Софійській, 20, 21( навпроти дзвіниці Софії Київської), будинок київського війта Г. Кисельовського за адресою вул. Сковороди 1, будівля у стилі модерн на вул. Велика Васильківська, 50, Садиба Мурашка ( чотири будинки на вул. Малій Житомирській), садиба архітектора А. Меленського на вул. Хорива, 13/11, Будинок Сікорського на вул. Ярославів Вал, 15 б, Млин Бродського на Поштовій площі та ще кілька історичних будівель, вік яких переважно перевищив 100 років.

Активістів громадського руху підтримав і голова постійної комісії з питань культури та туризму Київради Олександр Бригинець, який назвав знесення будинку на Подолі „першим помітним руйнуванням за нової адмінкоманди у Києві” , водночас, відзначивши, що за керування мера Л. Чернівецького такі випадки траплялися регулярно. Він також висловив сподівання, що „народне віче неоднозначно дасть зрозуміти новому очільнику КМДА, що ставитися до історичних будівель треба поважно, а Мінкульту — засвоїти, що функція їх полягає не у виданні „індульгенцій” за знищення унікальних будинків, а в їхній охороні”, — зазначив депутат.

Всі організатори акції закликали  киян активно долучитися до віча. Зокрема, О. Бригинець, наголосив, „що саме активна громадська позиція киян змусить владу усіх рівнів, якщо не любити, то принаймні боятися руйнувати старий Київ”.

Читайте также по теме