ГолосUA
18:19 11/06/2009

Києву через тиждень загрожує відключення світла?

«Київенерго» зупинило роботу одного з двох працюючих блоків ТЕЦ-5 унаслідок критичної ситуації, що склалася із закупівлею топкового мазуту на теплоелектроцентралях компанії.

Про це повідомили в прес-службі «Київенерго».

Станом на 10 червня, спільний залишок мазуту на ТЕЦ-5 складає 13 558 тонн.

Витрати мазуту за добу складають близько 1 500 тонн, при цьому, два блоки ТЕЦ-5 250 Мвт працюють в режимі технічного мінімуму, блоки 100 Мвт №1, 2 знаходяться на плановому капітальному і поточному ремонті. Існуючий залишок мазуту забезпечить роботу ТЕЦ впродовж семи діб, повідомили в компанії.

«Зупинка одного блоку ТЕЦ-5 дозволить заощадити паливо і «виграти» трохи часу для вирішення питання з постачаннях мазуту або відновлення газопостачання.

Поки це ніяк не відобразиться на споживачах, але у випадку, якщо питання з постачанням палива в найкоротші терміни не зважиться, то зупинка останнього блоку ТЕЦ-5 приведе до надзвичайних наслідків з можливим розвалом київського енерговузла і знеструмленням великої кількості споживачів», — заявив голова правління АК «Київенерго» Едуард Соколовський.

Починаючи з квітня цього року, у зв’язку з відправкою значних об’ємів мазуту для реалізації на зовнішньому ринку, постачальники, з якими «Київенерго» має прямі договори, підвищують ціну топкового мазуту.

«2300 гривень — це гранична вартість мазуту, який може використовувати «Київенерго». При вищих показниках, виробництво електроенергії вже стає збитковим. Сьогодні ціна однієї тонни мазуту складає 3600 гривень. Порівняно із січнем зростання склало більш ніж 50%. Закупівля компанією мазуту за такими цінами приведе до збільшення збитків, а також поставить під загрозу здійснення безперебійного енергозабезпечення міста», — додав Е.Соколовський.

З приводу надзвичайної ситуації керівництво Київенерго офіційно звернулося до Міністра палива і енергетики України Юрія Продана.

«Одним з шляхів запобігання посиленню критичної ситуації є законодавче закріплення об’єму топкового мазуту, який українські нафтопереробні заводи повинні щомісячно направляти для реалізації на внутрішньому ринку. Це дозволить енергогенеруючим компаніям реально планувати об’єми щомісячних закупівель, а також зменшить залежність ціни топкового мазуту від попиту на зовнішньоекономічному ринку», — зазначається у звернені "Київенерго" до керівництва Мінпаливенерго.

 

Читайте также по теме