ГолосUA
13:29 19/03/2010

Києву не загрожує бути зруйнованим від землетрусу — сейсмологи

Найбільший теоретичний землетрус у Києві зможе зруйнувати лише аварійні будинки.

Про це заявив заступник директора інституту геофізики імені С.І.Субботіна НАН України Олександр Кендзера на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

“Житлові будинки в Києві, якщо вони не в аварійному стані зможуть втримати найбільший теоретичний землетрус на цій території”, — сказав сейсмолог.

За його словами найбільш ймовірний і сильний землетрус у Києві оцінюють у шість балів. При цьому він зазначив в історії Києві найсильнішим був пяти-бальний землетрус, який зафіксували 1802 року.

Найбільш сильний теоретичний землетрус не зможе зруйнувати навіть п’ятиповерхової “хрущовки”. Також такий землетрус мають втримати і 9-поверхові панельні будинки, зведені у 90- ті роки минулого сторіччя, якщо вони були побудовані згідно дотриманням усіх норм.

Сейсмолог зазначив, що усі будинки які зводяться в столиці з 2007 року, мають отримати спеціальний сертифікат про те, що вони витримають найсильніший теоретичний землетрус.

“Тому киянам не потрібно ні про що хвилюватися”, — сказав О.Кендзера.

Окрім цього землетрус витримають і всі стратегічні об’єкти, такі як Київська гідроелектростанція, а також об’єкти культурної спадщини, такі як Софія Київська.

Однак він зауважив, що Києво-Печерська Лавра ніколи не проходила дослідів щодо її стійкості до землетрусів.

На останок експерт заспокоїв, зауваживши, що 5-бальні землетруси в Києві сейсмологи прогнозують один раз на 500 років.

К.Коваленко

 

Читайте также по теме