ГолосUA
13:29 22/02/2010

Києву необхідні дострокові вибори мера в два тури — Геращенко

Столиці України необхідні дострокові вибори міського голови, що відбудуться у два тури.

Про це повідомив народний депутат парламентської фракції НУ-НС Ірина Геращенко заявила сьогодні на прес-конференції, присвяченій ситуації з книгарнею «Сяйво», передав кореспондент ГолосUA.

«Сьогодні владі міста абсолютно байдуже, що буде з українською культурою, і це цілком очевидно, бо я їх ніколи не бачила в книгарнях, в театрах, на виставках… І це дуже тривожний сигнал. «Сяйво» — це лише епізод у ситуації Києва, скільки раз кияни волали, що відбирається будинок актора, «Наукова думка», друкарні… Наша місія — привернути увагу до цього. Питання «Сяйва» може стати тим резонатором, який ще раз повинен загострити увагу суспільства і Верховної Ради на ситуації в Києві. Київ має пережити дострокові вибори, я в цьому переконана», — наголосила вона.

Окрім цього, за словами політика, вибори мера повинні відбутися виключно у два тури, а місцевих депутатів — за мажоритарною системою. «Це питання у тому числі й до новообраного Президента тому, що якщо проаналізувати всі обіцянки кандидатів у президенти, і тих які виграли, і тих, які програли, то всі казали про дві речі — повернення до мажоритарної системи та про двотурові вибори мерів. Не повинно бути так, як у Кіровограді, де містом керує людина з 8% підтримкою та як у Києві — взагалі без коментарів. Але я песиміст, тільки вибори закінчилися, і всі обіцянки забуті, бо легше домовитися із вже існуючим мером Києва. Проте, я думаю, що критична маса у Верховній Раді буде назрівати і просто вимагати, щоб місцеві вибори відбувалися за мажоритарною системою, а вибори міських голів — у два тури», — сказала І. Геращенко.

Нагадаємо, на минулому тижні Верховна Рада скасувала свою постанову про призначення виборів до місцевих рад на 30 травня.

А. Береза

 

Читайте также по теме