ГолосUA
09:35 02/10/2009

Київ підготував список «платних» символів міста

Готовий остаточний список символів Києва, за використання яких фірмам доведеться платити. Київрада має намір ухвалити список вже наступного тижня.

До списку увійшло близько 300 назв вулиць, місцевостей, церков. Наприклад, такі об’єкти, як Гнилуша, Олегова могила та Кучмин яр будуть вважатися символами, за використання яких у назві, а в деяких випадках і за зображення, доведеться платити. Плата складатиме 0,1% у квартал від прибутку. Тобто, якщо прибуток фірми близько 100 тис. гривень на місяць, то за новим податком потрібно буде заплатити 300 гривень.

Ці гроші, за словами начальника головного комітету охорони культурного надбання Руслана Кухаренко, підуть на утримання пам’яток.

Голова комісії з питань культури та туризму Київради Олександр Бригінець вважає, що за такого нововведення можуть постраждати сувенірники та художники. «Тому ми внесли поправку: при використанні назв заради мистецтва або просвіти податок нараховуватися не буде. Але цю поправку можуть не врахувати», — сказав Бригінець.

Бізнесмени , назва продукції яких потрапила у список, здивовані: «Ми щомісяця платимо мерії 600 гривень просто за вивіску з нашою назвою. Тепер ще 0,1% додадуть! Звичайно, ми проти», — каже директор ресторану Золоті ворота Анастасія Гаєва.

У бюджеті-2009 влада планувала отримати від нового податку майже 20 млн гривень. Але новації набудуть чинності не раніше листопада.

За матеріалами: ”Сегодня”

 

Читайте также по теме