ГолосUA
13:24 30/05/2010

Київ за рівнем життя поступається навіть деяким українським містам

Вже вдруге поспіль найкращим містом у світі за якістю життя став Відень. Київ потрапив лише у другу сотню і опинився на 161-ому щаблі.

Автори рейтингу – американська консалтинґова компанія Mercer — оцінювали міста за 39 критеріями. Серед них – рівень злочинності, якість медичної допомоги, розвиток транспорту, наявність кав’ярень і ресторанів, політична стабільність, транспортна інфраструктура, і навіть кліматичні умови та наявність місць відпочинку.

Київ у рейтинґу найкращих міст для життя обійшов більшість столиць колишнього Радянського Союзу, окрім балтійських. Вільнюс, Рига і Таллінн розмістилися наприкінці першої сотні. Тоді як українська столиця – всередині другої. На п’ять сходинок нижче – Москва, а ще трохи нижче – Санкт-Петербург.

У громадській організації "Якість життя" розповіли,що їхні дослідження свідчать, що Київ часто поступається навіть українським містам за багатьма показниками.

Голова ради організації Олександр Ладигін зауважив, що не пам’ятає жодного разу, коли б Київ за результатами досліджень його організації посів перше місце. Він і на Україні з точки зору показників якості далеко не завжди найкращий, незважаючи на те, що це — столиця. />  

Ладигін пояснив це кількома причинами. По-перше, це — прорахунки в роботі міської влади, по-друге, специфіка столиці як такої. Це і постійний притік людей, і чимала кількість об’єктів, які не підпорядковуються міській владі.

Втім, Ладигін визнає, що з подібними проблемами стикаються усі столиці, і в багатьох містах їх успішно вирішують. Ще одна проблема, на його думку – це недбале ставлення до міста самих його мешканців.

Про те, що кияни не люблять свого міста розповів і столичний скульптор Костянтин Скретуцький: "І ставлення до навколишнього простору дуже таке, що «це не моє, чому я це буду покращувати?".

У Скретуцького своя концепція як "Зробити Київ красивим". У столиці він відомий своїми скульптурами "Балерина" на вулиці Стрітенській, "Кіт з виделок" на Золотих воротах та "Їжачок у тумані". Скульптор розповів, що треба змінити у Києві, щоби підвищити якість життя: "Наприклад, зруйнований пішохідний перехід чи тротуар, чи десь стоять взагалі ніяк не прив’язані до архітектури споруди, там кіоски і таке інше. Зробити гарні урни, лавки, зрежисерувати напрямки руху пішоходів, паркування".
 

За матеріалами: Бі-Бі-Сі

 

Читайте также по теме