ГолосUA
13:51 28/01/2009

Київський Патріархат прирівняв помісний собор до з’їздів КПРС

Помісний собор, на якому напередодні було обрано патріарха Московського і всія Русі Кирила, мав формальний характер.

Як передав кореспондент ГолосUA, про це на прес-конференції заявив речник Київської Патріархії епископ Євстратій.

«Помісний собор був чимось подібним до з’їздів КПРС. Тому що всі головні рішення приймалися або завчасно, або кулуарно, а вся маса учасників публічного заходу повинна своєю присутністю освятити те, що вже вирішено і прийнято», — наголосив він.

На думку єпископа, результати голосування делегацій були передбачувані. «Вчорашні вибори не були питанням того, чи стане митрополит Кирило патріархом. Після певних знаків уваги, які були виявлені до нього з боку державної влади, ставити питання про те, чи буде митрополит Кирило патріархом було вже дивно, бо історична традиція Росії полягає в тому, що патріарха визначає чи погоджує влада», — зазначив речник.

За словами епископа Євстратія, наразі дуже важко передбачити, якими будуть дії новообраного патріарха. «Питання залишається в тому, наскільки новообраний патріарх зможе буди самостійним від влади у своїх діях. На відміну від патріарха Алексія, Кирило — більш яскрава фігура і більш самостійна у своїх рішеннях. Якщо Алексій ІІ плив за течією, то Кирило пливти за течією не буде», — сказав він.

 

Читайте также по теме