ГолосUA
14:59 15/02/2009

Клінтон запропонувала Кореї відмовитися від ядерної зброї в обмін на мир

Держсекретар США Хіларі Клінтон запропонувала Північній Кореї укладення мирного договору із Сполученими Штатами і економічну допомогу в обмін на відмову КНДР від програми створення ядерної зброї.

Як повідомив РБК-Україна, перед тим, поїхати до Японії, Індонезії, Південної Кореї і Китаю, Клінтон заявила, що Північна Корея має політичні права.

Одному з найважливіших завдань тижневого візиту держсекретаря США до Азії є відновлення відносин з КНДР з метою переконати її відмовитися від ядерної програми. Крім цього, Х.Клінтон обговорить з властями азіатських країн проблеми світової фінансової кризи і кліматичних змін.

«Якщо Північна Корея дійсно готова повністю покінчити із створенням ядерної зброї і здатна це довести, адміністрація Барака Обами прагнутиме до нормалізації двосторонніх відносин, замінить давні домовленості про перемир’я постійним мирним договором і допоможе північнокорейському народу задовольнити його потреби в енергії і інші економічні потреби», — сказала Клінтон, виступаючи перед Азіатським суспільством в Нью-Йорку.

Клінтон висловила надію на те, що КНДР відмовиться від «провокаційних» дій, що ускладнюють дипломатичний процес. Згідно з повідомленням ряду азіатських ЗМІ, Північна Корея готується провести випробування ракети дальнього радіусу дії.

Переговори за ядерною програмою КНДР за участю шести країн — Північної Кореї, Китаю, Росії, Японії, Південної Кореї і США — були перервані кілька місяців тому.

 

Читайте также по теме