ГолосUA
14:21 02/01/2009

Кмітлива кореянка обдурила унікальну японську систему біометричного контролю

51-річній громадянці Південної Кореї, яка нелегально в’їхала на територію Японії за підробленим паспортом, вдалося перехитрити систему біометричного контролю за допомогою чужих відбитків пальців, нанесених на спеціальну клейку стрічку. />  
За інформацією токійських ЗМІ, в 2007 році затриману кореянку, яка працювала офіціанткою в нічному клубі міста Нагано, депортували з Японії за порушення візового режиму, повідомили «Вести» з посиланням на ИТАР-ТАСС.

Через деякий час в поліцію надійшов сигнал про те, що ця жінка знов знаходиться на території Японії. Після арешту нелегальної іммігрантки з’ясували, що жінка придбала у посередника в Південній Кореї фальшивий паспорт і наклейки з відбитками пальців іншої людини. Матеріал, з якого була виготовлена клейка стрічка, і контактну інформацію її постачальника встановити не удалося.

У зв’язку з обставинами, що відкрилися, правоохоронні органи Японії вважають, що в країну "могли нелегально в’їхати досить багато іноземців", тому необхідно зробити термінові заходи по виявленню їх місцезнаходження, а також удосконалити систему біометричного контролю.

За даними японського міністерства юстиції, після набрання чинності в листопаді 2007 року закону, згідно якого всі іноземці старше 16 років при в’їзді до Японії повинні здавати відбитки вказівних пальців і фотографуватися, дозволив запобігти нелегальному проникненню в країну майже 850 громадян інших держав.

Під дію закону не підпадають етнічні корейці, що проживають в Японії, дипломати, особи, що приїжджають для участі в офіційних заходах або на запрошення уряду, а також ті іноземці, які постійно проживають в Японії і мають відповідний статус. Основна мета закону — підвищення ефективності боротьби з тероризмом і злочинністю.

Знімки відбитків пальців і інша біометрична інформація зберігається в спеціальній базі даних, доступ до якої мають не лише японські поліцейські, але й, за запитом, уряди і імміграційні служби інших країн. 

Читайте также по теме