ГолосUA
09:10 09/12/2010

Компенсації потерпілим у ДТП водіям протягом 2010 року зросли на 400-800 гривень

 

За підсумками трьох кварталів 2010 року розмір середньої виплати збільшився на 400 гривень. За підсумками року очікується зростання на 800 гривень.

 

Про це пише журнал Insurance TOP, повідомляє видання “Дело”.

 

За даними видання, середня виплата за полісами “автоцивілки” за 9 місяців 2010 року порівняно з аналогічним періодом 2009-го збільшилася на 400 грн. і досягла 7,65 тис. грн. “Ця тенденція збережеться. І за підсумками 2010 року середня виплата збільшиться до 8-8,5 тис. грн.”, — заявив заступник голови Ліги страхових організацій України (ЛСОУ) Олександр Залєтов.

Фахівці Моторного (транспортного) страхового бюро (МТСБУ) відзначають зростання премій на ринку ОСАЦВ в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 23-24%, при цьому виплати зросли, за їх підрахунками, набагато швидше — на 35-37%.

Всього збори премій з “автоцивілки” за 9 місяців склали 1,14 млрд. грн., виплати зросли на 35% — до 0,54 млрд. грн. “Очікується, що за підсумками 2010 року частка застрахованого транспорту складе близько 85-90%, а обсяг платежів перевищить 1,7 млрд. грн.”, — спрогнозував О. Залєтов.

Список десяти найбільших гравців ринку “автоцивілки” за підсумками третього кварталу (у порівнянні з другим) не змінився. Його очолює НАСК “Оранта”, яка за січень-вересень цього року зібрала 182,5 млн. грн. премій і виплатила 77,3 млн. грн.

При цьому експерти відзначають, що практично у всіх компаній топ-10 (крім УПСК) знизилася частка цього виду страхування в портфелі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. “ТОП-10 на кілька відсотків втратили частку ринку, яка перерозподілилася між тими страховиками, які вважаються “середняками”, — зазначив О. Залєтов.

На його думку, втрата частки великими страховиками, швидше за все, пов'язана з тим, що деякі з них під час кризи і навіть після нього затягували з виплатами. “Поки що аналізу того, що відбувається немає, але вже видно, що відбувається перерозподіл частки ринку, що призводить до посилення боротьби між продавцями ОСАГО”, — констатував експерт.

Слова О. Залєтова підтверджує і президент МТСБУ. “У зв'язку з тим, що цей ринок бурхливо росте, за його частку готові боротися не тільки нинішні члени Бюро, а й нові компанії. Не виключено, що серед тих, хто готовий вступити в боротьбу за свій шматочок ринку можуть бути й досить сумнівні страховики”, — зауважив президент МТСБУ Володимир Романишин.

Щоб уникнути недобросовісної конкуренції і сумнівних гравців, за його словами, Бюро має намір до кінця року визначити і затвердити нові, більш жорсткі, вимоги до учасників ринку “автоцивілки”.

 

 

Читайте также по теме