ГолосUA
05:09 09/09/2010

Компроміси у новому Податковому кодексі можуть зашкодити економіці — експерт

Проект Податкового кодексу, запропонований урядом, містить певні компроміси, що можуть негативно вплинути на економіку України.

Таку думку висловила економіст Центру «Бест» Наталя Лещенко у коментарі кореспонденту ГолосUA.

«Складається враження, що туди (у Податковий кодекс – ред.) «запхали» купу компромісів, котрі одразу намагалися й чимось компенсувати», — сказала вона.

За словами фахівця, це стосується насамперед змін у спрощеній системі оподаткування. Влада пропонує розширення пільгових умов для “спрощенців”, однак розуміє, що, згідно з обіцянками під час виборів, податки зібрати не зможе. Й миттєво вводить обмеження — забороняє “спрощенцям” зовнішньоекономічну діяльність, а підприємствам, що купують у них товари та послуги, можливість відносити їх до валових витрат. Та й для більш крупних підприємств спрощена система оподаткування втрачає цікавість, тож, де-факто, вона зникає.

Серед інших недоліків запропонованих владою податкових змін Н. Лещенко виділила необґрунтоване надання секторальних пільг окремим галузям економіки — наприклад, легкій промисловості чи торгівлі металобрухтом. Це, на думку фахівця, може нести велику загрозу для економіки України, коли “крапки росту” обрані невірно.

Саме тому, на думку експерта, версію Податкового кодексу, що запропонована урядом і нині доопрацьовується, можна назвати Кодексом «ручного управління».

Н. Лещенко впевнена, що для того, аби допомогти економіці держави розвиватися, потрібно відмовитися від секторальних пільг, розумно обмежити повноваження Податкової адміністрації та ввести однакові для всіх ставки податків.

І. Носальська />  

Читайте также по теме