ГолосUA
12:32 18/02/2009

Комуністи вимагають заборонити банкам забирати у людей житло, взяте у кредит

“Позасудове вилучення банками квартир боржників, в тому числі і тих, в яких вони постійно мешкають і не мають іншого житла – це злочин перед суспільством”. 

Про це заявив лідер українських комуністів Петро Симоненко, повідомила прес-служба КПУ.

Він наголосив, що понад 70% житла, реалізованого протягом останніх років, придбано шляхом укладення іпотечних договорів, а банки тільки протягом 11 місяців 2008 року отримали з цього понад 10 млрд. грн. прибутку. “В умовах кризи, яка охопила Україну, щодня скорочуються тисячі робочих місць, люди залишаються без роботи і засобів до існування. Вже до літа в країні буде близько 4 мільйонів безробітних. Тепер ті, хто позбавив людей зарплат, через свої ж банки обвалили гривню, відібрали заощадження, зараз збираються відібрати і житло”, — сказав лідер КПУ.

Петро Симоненко підкреслив, що всі посилання на те, мовляв, позичальник має право заперечити дії банку в суді, не витримують жодної критики. “По-перше, у людей відбирають квартири, бо їм немає чим виплачувати кредитні борги. А де ж позичальник візьме гроші на адвокатів, на суди? По-друге, як заявляють банківські юристи, рішення суду буде залежати від нюансів іпотечного договору. Хіба ми не знаємо, що ці ж юристи, використовуючи правову необізнаність наших громадян складали договори таким чином, щоб банк мав всі права, а позичальник – тільки обов”язки. Фактично, банки при укладанні договорів з громадянами вдавалися до звичайного шахрайства”, — заявив Петро Симоненко. “До того ж, ми знаємо, як вирішуються справи в українських судах і які гроші там “засівають”, — додав лідер комуністів.

Петро Симоненко зазначив, що, сьогодні, в період кризи, Компартія вимагає негайно встановити мораторій, тобто заборонити банкам і фінустановам забирати у людей житло. /> “Після цього, необхідно прийняти закон, яким до 1 січня 2011 року в разі втрати позичальником роботи або перебування у безстроковій неоплачуваній відпустці, банки і фінансові установи зобов”язані надати йому відстрочку у виплаті боргів. “Проект такого закону комуністи зареєстрували у Верховній Раді. Наш проект закону відповідає суспільним потребам і спрямований на захист тих, хто постраждав від бездарно-злочинного правління президента та всієї його “помаранчевої команди разом з олігархами”, — сказав Петро Симоненко

 

Читайте также по теме