ГолосUA
09:32 04/09/2009

Комуністи запропонували запровадити 20 вересня хвилину мовчання за жертвами ОУН-УПА

3 вересня 2009 року у Верховній Раді України було зареєстровано проект Постанови “Про вшанування Дня пам’яті жертв терористичних банд ОУН-УПА”.

Автором законопроекту є народний депутат України від КПУ Олександр Голуб, повідомила прес-служба партії.

Цією Постановою пропонується вшанувати День пам’яті жертв терористичних банд ОУН-УПА на державному рівні та приурочити цю дату до 20 вересня 1948 року, оскільки саме в цей день членами терористичної банди ОУН-УПА під керівництвом Романа Шухевича було організоване резонансне вбивство відомого релігійного діяча, філософа, письменника, поета Гавриїла Костельника.

Олександр Голуб запропонував Верховній Раді України рекомендувати Кабінету Міністрів України у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови утворити Організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо вшанування Дня пам’яті жертв терористичних банд ОУН-УПА, передбачивши розробку та затвердження плану заходів щодо вшанування жертв терористичних банд ОУН-УПА, а також оголосити 20 вересня 2009 року о 11-00 хвилину мовчання в зв’язку з ушануванням загиблих.

“Крім того, передбачається забезпечення формування єдиного реєстру документів, матеріалів, пов’язаних з злочинною діяльністю ОУН-УПА та її наслідками для України; організація і проведення тематичних науково-практичних конференцій, “круглих столів”, присвячених цій даті”, — повідомили у прес-службі. Фінансуватимуться такі заходи у повному обсязі з Держбюджету.

Крім того, Олександр Голуб пропонує парламенту доручити Міністерству освіти і науки України забезпечити проведення у вересні 2009 року в усіх навчальних закладах України тематичних уроків, лекцій з історії злочинної діяльності терористичних банд ОУН-УПА та її наслідками для України.

Також пропонується народним депутатам України, депутатам місцевих рад усіх рівнів взяти активну участь у заходах з ушанування жертв терористичних банд ОУН-УПА, а релігійним організаціям – провести 20 вересня 2009 року панахиди за жертвами терористичних банд ОУН-УПА.

Крім цього, автор Постанови запропонував Верховній Раді України рекомендувати Державному комітету телебачення та радіомовлення України забезпечити широке висвітлення у засобах масової інформації заходів у зв’язку з ушануванням Дня пам’яті жертв терористичних банд ОУН-УПА, а також виготовлення та розповсюдження інформаційної продукції, організацію циклів теле- та радіопередач з даної тематики.

Олександр Голуб переконаний, що прийняття даної Постанови дасть можливість на державному рівні належно вшанувати пам’ять загиблих від злочинних дій терористичних банд ОУН-УПА, що матиме велике суспільно-політичне значення, дасть змогу остаточно встановити історичну правду, зніме значну соціальну напругу в питанні героїзації та реабілітації фашистських колабораціоністів, сприятиме вихованню суспільної моралі у дусі гуманізму та поваги до прав людини в Україні.

 

Читайте также по теме