ГолосUA
17:27 09/12/2009

Конфлікт у судах виходить з загальної кризи влади — експерт

Нинішній конфлікт навколо Вищого адміністративного суду — це чергова ланка в одному ланцюгу кризи державних інститутів.

Про це сказав директор соціологічної служби “Український барометр” Віктор Небоженко.

“Це не тільки пов’язано з виборами. Все набагато гірше. Просто у нас уже давно йдуть війни між гілками влади – виконавчою та законодавчою — Верховною радою та Кабміном, Кабміном і Президентом. Все це переходить на особистості. Менше року тому почалися відкриті конфлікти між силовими інститутами – СБУ, МВД, прокуратурою. Згодом, між міністерствами і судам. Тепер ми маємо справу з найгіршим – конфліктом всередині однієї гілки влади. І це пов’язано не з демократією, а з монополією на корупцію”– пояснив Віктор Небоженко.

Експерт переконаний, що обидві сторони – переможець і переможений – подадуть позов до суду, як це завжди трапляється.

"Є чітка процедура з приводу легітимізації результатів виборів, і звичайно, суди також будуть задіяні. Але сьогодні не можна однозначно сказати, що той чи інший суд належить конкретній політичній силі чи олігархічному угрупуванню – у кожному суді у них є свої представники". — наголосив він.

Водночас на думку експерта, суттєвого відбитку на виборчому процесі ця ситуація не матиме, але вона є нонсенсом для правової держави: /> "Суди можуть не працювати, але вести феодальні війни з приводу того, хто кому повинен підпорядковуватися заради того, аби брати більші хабарі – це суто українське ноу-хау. Скільки б ми не критикували з цього приводу Росію, але їм таке навіть в голову не приходить. Там, приміром, Кремль намагається вичистити з Конституційного суду залишки лібералів. Це прояв одвічної проблеми – влада завжди вимагає, щоб суди їй підпорядковувалися. Але коли різні судові дивізіони конфліктують між собою – це дуже поганий знак для держави", -наголосив експерт.

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме