ГолосUA
07:08 12/07/2010

Конституційний суд може очолити уродженець Макіївки?

 Сьогодні об 11:00 годині у Конституційному суді пройдуть вибори нового голови.

У суді кажуть, що процедура обрання голови непроста, проте, ім’я нового керівника сподіваються дізнатися до кінця дня.

«Ми сподіваємось, що цей процес довго не тягнеться, як раніше», — сказав екс-голова суду Андрій Стрижак.

У зв’язку із закінченням трирічної каденції 10 липня він склав з себе повноваження голови.

З 18 суддів КС на посаду можуть претендувати лише 16 чоловік. Кандидатури Андрія Стрижака та Івана Домбровського, які вже один раз обиралися на цей пост, не можуть пропонуватися для голосування.

У сьогоднішньому засіданні візьмуть участь всі 18 суддів Конституційного суду, в тому числі Іван Домбровський, Анатолій Дідковський і Ярослава Мачужак, які в червні тимчасово усувалися від роботи.

В Адміністрації Президента вже вибрали кандидата на крісло майбутнього глави суду і спробують переконати в його правильності всіх суддів.

Неформальним фаворитом президентської команди на високий пост є нинішній заступник голови КС Анатолій Головін. Він був призначений членом Конституційного суду за квотою Верховної Ради в 2006 році.

Головін — уродженець Донецької області (Макіївка) і пропрацював в Донецькому обласному управлінні Служби безпеки понад 13 років. Після роботи на Донбасі кар’єрне зростання підняв Головіна на рівень начальника слідчого управління Служби безпеки України, а пізніше — заступника Генерального прокурора, де він працював під керівництвом ще одного вихідця з Донецького регіону — Геннадія Васильєва.

Якщо ж судді Конституційного суду не зможуть зупинитися на одній кандидатурі, тоді вони підуть за сценарієм трирічної давності.

Нагадаємо, влітку 2007 року вибори розтягнулися на два тури. У першому — 22 червня 2007-го — Андрій Стрижак отримав 8 голосів, а його єдиний конкурент Павло Ткачук — 7 голосів. Відповідно до закону про Конституційний суд, щоб вибори відбулися, потрібно, щоб як мінімум 10 суддів підтримали одну кандидатуру.

Тому було призначено повторне голосування через півмісяця, на якому Стрижаку вдалося отримати мінімально необхідну підтримку 10 суддів. Якщо не вдасться обрати нового голову з першого разу, можна бути практично повністю впевненим, що члени КС все-таки знайдуть компромісну кандидатуру до 26 липня. У цей день у суддів КС починається відпустка, яка триватиме до початку осені.

За матеріалами: «Дело» />  

Читайте также по теме