ГолосUA
09:09 16/09/2008

Конституційний суд України обмежив депутатську недоторканність

Конституційний суд України підтримав подання 46 народних депутатів України у справі щодо відповідності проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України щодо обмеження депутатської недоторканності».

Проо це повідомив голова Конституційного Суду України Андрій Стрижак на прес-конференції в Києві.

КСУ вважає, що запропонована редакція ст.80 Конституції України не передбачає скасування чи обмеження прав і свобод людини і не суперечить вимогам ст.157 Конституції України.

Народні депутати, що подали законопроект про внесення змін до Конституції України, обгрунтовують це необхідністю приведення інституту депутатської недоторканності в Україні у відповідніость до міжнародних правових стандартів, забезпечення рівності громадян України перед законом, створення правових умов для ефективного здійснення ними депутатських повноважень.  

Зміни ст.80 Конституції України пропонується викласти цю статтю в такій редакції: «Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування чи висловлювання в парламенті та його органах, за виключенням відповідальності за образу чи наклеп».

Запропоновані зміни передбачають виключення зі статті 80 частину, згідно якій народні депутати України не можуть без погодження Верховної Ради бути затримані, заарештовані або притягнуті о кримінальної відповідальності.

Для того, щоб рішення було прийнято і ухвалено, його мають внести на розгляд ВРУ, а тоді воно знову буде подано на розгляд Конституційним Судом України.

Конституційний суд вже виносив 17 висновків щодо обмеження прав народних депутатів, з яких у Верховній Раді було ухвалено лише 1.

Читайте также по теме