ГолосUA
13:14 20/10/2009

Конституційний суд визнав неконституційними низку положень Закону про вибори

Конституційний суд України оприлюднив рішення у справі за поданням Президента Віктора Ющенка та 48 народних депутатів щодо конституційності окремих положень Законів «Про вибори Президента України», «Про Державний реєстр виборців», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виборів Президента України)».

Про це повідомив голова КСУ Андрій Стрижак, передав кореспондент ГолосUA.

Зокрема, суд визнав неконституційним позбавлення громадянина права працювати в окружній або дільничній виборчій комісії, якщо він проживає поза її межами. Також неконституційним визнали обов’язкове перебування на консульському обліку українців за кордоном як умову для надання їм права голосувати на виборах.

Крім цього, КСУ визнав незаконною заборону звертатися до Центральної виборчої комісії зі скаргами, що стосуються підготовки і проведення президентських виборів у день голосування та протягом наступних днів виборчого процесу.

Окрім цього, КСУ залишив право оскаржувати в суді протоколи про підрахунок голосів виборців. Водночас таким, що не підлягає конституційному контролю, визнали положення про розмір грошової застави кандидата на посаду Президента.

А. Береза

 

Читайте также по теме