ГолосUA
09:35 24/12/2009

Конституційний суд визнав, що Рада суддів не має права призначати суддів

Конституційний суд України визнав, що Рада суддів не має повноважень щодо призначення на адміністративні посади суддів.

Таке рішення, як повідомив голова Конституційного суду Андрій Стрижак, було прийняте сьогодні на засіданні, передав кореспондент ГолосUA.

«Рада суддів України не має права назначати суддів на адмінпосади. Вона має право надавати лише рекомендації», — сказав голова КСУ.

Водночас суддя-доповідач у справі Іван Домбровський підкреслив, що законом досі не визначений орган, який має повноваження для таких дій. «Прийнявши таке рішення Конституційний суд поставив за обов’язок Верховній Раді врегулювати питання про призначення суддів на посаду голови суду, заступника голови суду, і відповідно, звільнення їх з цих посад. Верховна Рада повинна визначити орган, який буде мати такі повноваження», — сказав він.

Парламент повинен вирішити питання про визначення уповноваженого органу до початку 2010 року. Також КСУ припинив впровадження у справі про офіційне тлумачення положень статей 102 та 103 закону про судоустрій.

Нагадаємо, подання до КСУ вніс 51 народний депутат України з приводу офіційного тлумачення положень статей 102, 103, 116 закону України «Про судовий устрій України» від 7 лютого 2002 року G 3018-ІІІ (справа про призначення суддів на адміністративні посади). Практична необхідність в офіційному тлумаченні, на думку авторів клопотання, виникла у зв’язку з неоднозначним розумінням і застосуванням положень закону про повноваження Ради суддів України призначати на адміністративні посади голів судів, заступників голів судів і звільняти їх з цих посад.

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме