ГолосUA
07:56 21/10/2008

Конституційний Суд зобов’язав Ющенка проводити референдуми

Конституційний Суд оприлюднив рішення у справі за конституційним поданням 51 депутата щодо офіційного тлумачення положення пункту 6 частини першої статті 106 Конституції України (справа про проголошення Президентом України всеукраїнського референдуму за народною ініціативою), яке було направлене на розгляд 15 квітня.

Про це повідомив кореспондент Голос.UA.

Депутати просили КС розтлумачити, чи є підписання Центральною виборчою комісією протоколу про дотримання умов та наявність підстав щодо призначення референдуму за народною ініціативою правовим фактом (підставою) невідкладного (негайного) проголошення Президентом всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

У цьому контексті КС виходив з того, що ані Конституція, ані закони України не встановлюють часових критеріїв щодо проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою. КС зазначив, що оскільки організація і порядок проведення референдумів регулюється винятково законами України, то строки, протягом яких Президент зобов’язаний видати відповідний указ, повинні бути визначені законом, і усунути цю прогалину шляхом тлумачення конституційних норм неможливо.

Як повідомив суддя-доповідач Василь Бринцев, Президент зобов’язаний проводити референдум за народною ініціативою. «В аспекті конституційного подання, згідно з яким Президент оголошує референдум за народною ініціативою, розуміється так, що Президент України зобов’язаний проголосити такий референдум, якщо його ініційовано з дотриманням вимог Конституції та законів України  щодо організації та порядку проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою», — наголосив суддя. />  

Читайте также по теме