ГолосUA
07:05 21/04/2010

Контролюючі органи перевіряють рекапіталізовані банки

Контролюючі та правоохоронні органи проводять перевірки в трьох банках, які були рекапіталізовані 2009 року Кабміном Юлії Тимошенко.

Про це повідомило джерело у Міністерстві фінансів.

"В Укргазбанку, "Києві" і Родовід Банку зараз проводяться масові перевірки. Мета перевірок — виявити зловживання з боку голів правлінь і тимчасових адміністраторів, призначених попереднім урядом", — повідомив співрозмовник.

Список "аудиторів", які перевіряють ці фінустанови, досить значний: Контрольно-ревізійне управління, СБУ, Нацбанк, Мінфін, Державна податкова адміністрація, МВС.

За даними видання, найменше "ревізорів" — в Укргазбанку. Там працює тільки Контрольно-ревізійне управління (КРУ).

У самій фінустанові факт присутності представників перевіряючих органів заперечувати не стали.

"Укргазбанк веде прозору діяльність і готовий до будь-яких перевірок", — стверджує заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.

Банк "Київ", крім КРУ, "аудіює" СБУ. "Перевіряють кредитні справи банку", — повідомило джерело у фінустанові. З екс-головою правління "Києва" Юрієм Масловим, який звільнився з банку в кінці березня, зв’язатися не вдалося.

У Родовід Банку — справжній аншлаг: банк перевіряє відразу п’ять відомств. "Перевіряють КРУ, Податкова, Нацбанк, МВС і Мінфін", — повідомило джерело у фінустанові.

У Нацбанку не заперечують, що направили своїх представників до Родовід Банку.

"Родовід" перевіряємо, бо відчуваємо, що там є порушення. У тому числі щодо використання коштів від монетизації ОВДП. Всього 13 грубих порушень, за якими треба провести перевірку", — говорить директор департаменту кризового менеджменту та контролю операцій на відкритому ринку НБУ Юрій Петров.

Зокрема подив і підозру у перевіряючих викликало відкриття Родовід Банком кредитної лінії на 1,55 млрд. гривень приватній будівельній компанії "Мостобуд".

"Не завадило б дізнатися причину видачі цього кредиту, адже на той час активні операції Родовід Банку з боку Мінфіну були заборонені", — відзначило джерело в Мінфіні.

За словами фінансистів, основна мета "аудиту" націоналізованих банків — зібрати на команду екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко достатньо компрометуючої інформації.

Разом з тим частина опитаних виданням банкірів вважають, що перевірки можуть знадобитися в тому числі і для реальної оцінки поточної ситуації в банках.

Очікується, що результати перевірок будуть оголошені до зборів акціонерів цих банків, які повинні відбутися до кінця квітня. />  

За матеріалами "Дело", "Економічна правда"
 

Читайте также по теме