ГолосUA
05:43 22/10/2009

Кошти МВФ не допоможуть виплатити підвищені зарплати та пенсії — уряд

Навіть отримання Україною четвертого траншу кредиту від МВФ не допоможе уряду виплатити збільшені за новим Законом «Про підняття мінімальних соціальних стандартів» зарплати та пенсії.

Таке твердження висловив в ефірі «5 каналу» перший заступник міністра праці і соціальної політики України Павло Розенко, передав кореспондент ГолосUA.

«Кредит МВФ не зможе допомогти уряду при вступі у дію Закону «Про підняття мінімальних соціальних стандартів»», — повідомив він.

За словами Розенка, ці кошти спрямовуються на інші потреби, на підтримання економіки.

«Тай й підвищені соціальні виплати треба буде сплачувати не тільки у цьому році. Мова йде про те, що на цей рік потрібно 8 мільярдів гривень. Але на наступний — вже 70 мільярдів. Де їх взяти? Знов брати кредит у Міжнародного валютного фонду? А на 2011 рік?», — наголосив перший засупник міністра.

Як повідомив перший заступник міністра, МВФ вимагає в України не мораторію на підвищення соціальних виплат, а виключно не піднімати видатки, під які немає бюджетного фінансування.

«Мова йде про те, щоб у важкий час утриматись від прийняття абсолютно непродуманих рішень», — наголосив П. Розенко.

Нагадаємо, що серед основних вимог МФВ – не допускати збільшення дефіциту бюджету, підвищити ціни на газ для населення, удосконалити пенсійну систему і оподаткування, а також не збільшувати соціальні виплати. Україна незабаром може отримати четвертий транш кредиту у розмірі 3 мільярдів 800 мільйонів доларів. Нині у країні працює місія МВФ, вивчаючи економічну ситуацію і виконання державою зобов’язань перед кредиторами.

І. Носальська

 

Читайте также по теме