Кошти від МВФ підуть на покриття соціальних статей бюджету

1,5 мільярди доларів, отриманих другим траншем від Міжнародного валютного фонду, будуть витрачені на соціальні статті бюджету.

 

Про це сказав економіст Андрій Новак на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

 

Зокрема, експерт зазначив, що Україна ще й досі не виконала вимогу МВФ щодо підвищення пенсійного віку для жінок. “Відповідно, міжнародний кредитор може використати це як контраргумент при наданні третього траншу. Тобто вимоги можуть посилитися і, відповідно, наслідки від їхнього виконання також”, — сказав А. Новак.

 

Водночас, на думку А. Новака залишається відкритим питанням як саме влада використає отримані кошти. “Як і попередній транш, ці кошти влада, скоріш за все, використає для латання бюджету… Зважаючи на те, що за цей період не реалізовано жодних проектів для розвитку реального сектору економіки, скоріш за все, цими коштами ліквідують покриття соціальних статей”, — наголосив економіст.

 

При цьому А. Новак додав, що незважаючи на такі кроки, в Україні не буде ліквідовано заборгованість із заробітної плати.

 

Нагадаємо, передбачається, що наступний транш в обсязі 1 млрд. дол. буде надано 1 березня, але ця дата може бути переглянута.

 

Виділяючи другий транш, МВФ відійшов від раніше затвердженого терміну — 30 листопада — через очікування ухвалення Податкового кодексу і держбюджету на 2011 рік.

Щоб отримати третій транш, Україна повинна з 1 квітня 2011 року на 50% підвищити ціну на газ для населення.

 

 

Читайте также по теме