ГолосUA
14:14 15/01/2009

Костенко сумнівається в об’єктивній роботі комісії з розслідування функціонування ГТС

Депутат Верховної Ради Юрій Костенко (фракція НУ-НС) сумнівається в об’єктивній роботі тимчасової слідчої комісії парламенту із розслідування функціонування газотранспортної системи України і забезпечення споживачів газом в 2008-2009 роках.

Про це він заявив сьогодні під час прес-конференції у Києві.

"Я не очікую, тим більше від Партії регіонів, тому що Богословська (голова комісії) є представником Партії регіонів, що там буде об’єктивне й зважене розслідування, а тим більше висновки", — заявив депутат.

На думку Юрія Костенка, ПР неодноразово демонструвала, що її позиція щодо поставок російського газу в Україну суперечить інтересам України.

Депутат нагадав, що в 2005 році Кабінет Міністрів під керівництвом прем’єр-міністра Юлії Тимошенко звернувся до Європейського Союзу із проханням про допомогу в створенні системи моніторингу кількості і якості російського газу, що постачається в Україну. Наприкінці 2005 року Європейський банк реконструкції й розвитку виділив Україні кредит для створення такої системи й роботи з її створення було розпочато.

„Але у 2006 році, коли до влади прийшов проросійский уряд Януковича і міністром палива й енергетики став пан Бойко, цю програму було згорнуто і уряд Януковича відмовився від цього кредиту, я думаю, не без консультацій з Росією щодо того, чи потрібна Україні власна система моніторингу або Росія забезпечуватиме своїми даними українську сторону”, – зазначив посадовець.

За словами Юрія Костенко, під час його візиту до Страссбурга 13 січня для участі в засіданні комітету Європейського парламенту у закордонних справах він ознайомив європарламентарів зі станом справ щодо моніторингу проходження російського газу, які, в свою чергу, висловили здивування відсутністю в Україні національної системи контролю поставок газу.

 

Читайте также по теме