Протягом 9 місяців 2009 року інспектори держнагляду Держспоживстандарту України перевірили під час виробництва 291,18 тонн хліба та хлібобулочних виробів (на суму 1 млн. 278 тис. 930 грн.).
Забраковано було 63,07 тонн продукції (на суму 239 тис. 750 грн.), що складає 21,7 % перевіреної продукції. 2008 року аналогічний показник становив 22,2 %, повідомили у прес-службі Держспоживстандарту.
За 3 квартали ц.р. проведено 420 перевірок на підприємствах різних форм власності. За результатами 358 перевірок було встановлено порушення вимог нормативної документації (НД) та випуск продукції невідповідної якості.
Під час перевірок інспектори державного нагляду встановили, що якість хлібобулочних виробів не відповідала вимогам стандартів за зовнішнім виглядом (наявність великих тріщин і підривів, забруднена і підгоріла скоринка, злипи, притиснення, неправильна форма); станом м’якушки (непропечена, волога на дотик, нееластична, з погано розвиненою пористістю, непромісами, пустотами, з відшаруванням скоринки від м’якушки).
Хліб і хлібобулочні вироби виготовлялися із завищеними вологістю і кислотністю м’якушки, заниженою масовою часткою цукру і жиру, з відхиленнями від встановленої маси виробів, які перевищують допустимі норми, з порушеннями вимог до маркування. Крім того, порушувались вимоги стандартів щодо оформлення супровідної документації.
Основними причинами невідповідності готової продукції вимогам НД при виробництві хлібобулочних виробів були порушення технологічної дисципліни; недоліки підготовки виробництва; відсутність або неповна забезпеченість підприємства нормативною і технологічною документацією; відсутність необхідного технологічного обладнання; незадовільне метрологічне забезпечення; незадовільний контроль за ходом та параметрами технологічного процесу при виготовленні продукції; незадовільний контроль за якістю продукції з боку керівництва.
За результатами проведеного держнагляду 79 суб’єктам господарювання видано приписи на заборону реалізації 118 партії продукції в кількості 8,86 тонн (вартістю 29 тис. 810 грн.); 148 суб’єктам господарювання заборонено реалізацію всієї продукції (видано 238 приписів); на 253 суб’єктів господарювання накладені штрафи за реалізацію продукції, яка не відповідала вимогам НД (видано 340 відповідних постанов на суму 234 тис. 830 грн.); видано 357 приписів про усунення виявлених порушень 357 суб’єктам господарювання; складено 208 протоколів про адміністративні правопорушення в галузі стандартизації на 208 посадових осіб на 204 підприємствах; складено 33 протоколи про адміністративні правопорушення в галузі метрології на 33 посадові особи на 33 підприємствах.
Проведені перевірки засвідчили, що значно грубіші порушення були виявлені при перевірках малих підприємств, де контроль якості готової продукції часто не був організований у повному обсязі, відповідно до вимог НД.
На 145 перевірених підприємств відсутні власні лабораторії. Ці підприємства укладають договори зі сторонніми організаціями для проведення випробувань продукції за показниками якості. Проте такий контроль якості продукції не завжди є достатнім.
Через відсутність бюджетних коштів на проведення лабораторних досліджень продукції зразки багатьох партій продукції, що перевіряється, не надсилаються в атестовані лабораторії для дослідження за фізико-хімічними показниками. Це унеможливлює проведення у повному обсязі контролю якості продукції на її відповідність вимогам стандартів.