ГолосUA
08:29 16/11/2008

Країни G20 домовились захищати світову фінансову систему

Країни "Великої двадцятки" (G20) за підсумками саміту у Вашингтоні домовились зробити все необхідне для захисту світової фінансової системи від обвалу. "Ми повинні закласти фундамент для реформування, аби світова криза, подібна цієї, не повторилася", — говориться у спільному комюніке.

За повідомленням Associated Press, в документі говориться про шість пунктів, які країни G20 погодились прийняти негайно. Провідні економіки світу зобов’язались "продовжувати приймати інтенсивні зусилля і будь-які інші дії, необхідні для стабілізації фінансової системи, визнати важливість підтримки валютно-грошової політики, застосовувати заходи в сфері оподаткування для стимулювання попиту на внутрішньому ринку".

Крім того, країни "двадцятки" погодились забезпечити країнам, що розвиваються, доступ до грошових засобів. "Ми підкреслюємо важливу роль Міжнародного валютного фонда у боротьбі з наслідками світової фінансової кризи", — говориться в комюніке. 

За інфоормацією Бі-бі-сі, плани лідерів G20 передбачають, що багаті країни Азії та потужні виробники нафти позичатимуть гроші МВФ для термінових кредитів, які зможуть отримати країни, вражені кризою. Японія вже погодилася надати 100 мільярдів доларів МВФ. 

Як виглядає, ключі до будь-яких реформ – в руках Китаю. Маючи майже 2 трильйони доларів валютних резервів та економіку, яка продовжує зростати, хоча й повільніше, це одна з не багатьох країн, яка може допомогти грошима країнам, які опинилися у скруті. 

Британський прем’єр закликав Китай та інші країни, які мають значні готівкові резерви, фінансувати Міжнародний Валютний Фонд, аби він мав гроші для термінових позик. 

Один з керівників Центрального Банку Китаю сказав, що Пекін братиме активну участь в порятункових заходах в умовах кризи. 

Однак, в обмін на це Китай може захотіти більше впливу на МВФ, де домінують США та ЄС. 

 

Читайте также по теме