ГолосUA
18:50 11/02/2010

Країни СНД запропонували Україні повернутись до єдиної системи Протиповітряної оборони

Спільні навчання Протиповітряної оборони проведуть Росія та Україна восени цього року.

Про це на засіданні Координаційного комітету з питань Протиповітряної оборони при Раді міністрів країн СНД повідомив голова комітету генерал-полковник Олександр Зелін, передав кореспондент ГолосUA.

Єдина система ППО країн СНД існує із 1995 року, й до неї спочатку увійшли Вірменія, Грузія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикістан, Туркменія, Узбекістан та Україна. Домінуючою країною у цьому об’єднанні є Росія через перевагу технічного та військового обладнання.

З 2008 року з системи вийшла Грузія, тоді ж російський Генштаб оголосив про відмову від використання українських радарів системи попередження про ракетний напад через їх технічну застарілість, а також через політичну ненадійність країни. Відтоді співпраця з Україною поступово згорталася.

Але тепер під час засідання Координаційного комітету пролунали пропозиції щодо більш активної участі України у об’єднаній системі ППО. Зокрема, у системі державного радіолокаційного упізнання «Пароль», крім того, Україна отримала запрошення на командно-штабні навчання «Рубіж-2010».

Самі об’єднані сили ППО країн СНД чекають на реформування. Зокрема, до 2015 на бойове чергування будуть поставлені 23 дивізіони сучасних протиракетних комплекси С-400, а з 2013 року у війська ППО почнуть поступати літаки п’ятого покоління та безпілотні літальні апарати.

Заплановані також структурні зміни.

Д. Кляхін

 

Читайте также по теме