ГолосUA
16:18 28/05/2009

Країни світу масово засудили Північну Корею

Режим диктатури в Північній Кореї не відчуває провини з запуски ядерних ракет і вважає, що серійне випробовування ракет — це “заради спільного блага”.

Про це йдеться у статті, опублікованій виданням “Economist”.

“Ніколи ще всі провідні держави світу не були настільки обурені. Навіть Китай, якого вважають другом Пн. Кореї, висловив незадоволення вчиненим запуском”, — зазначило видання.

Крім того, автори статті наголосили, що корейський диктатор Кім Йон Іля “не раз зазначав, що хоче досягнути із США договору про гарантію безпеки Пхеньяну. Виявляється він передумав і вирішив за допомогою ядерної зброї сам створити собі важелі безпеки для держави”.

Крім того, видання зазначило, що для Кореї виявилося замало того, що вона черговий раз випробувала ядерні технології, і вона вирішила припинити дію перемир’я із Південною Кореєю, котре діяло із 1953 року.

Причиною такого наміру Пхеньяну стало незадоволення тим, що Сеул приєднався до американської ініціативи по припинці розповсюдження ядерної зброї та всього, що пов’язано із контрабандою.

Пхеньян сприйняв такі дії Сеулу як “декларацію війни” і тепер, коли війська Південної Кореї, разом із американськими перебувають у стані підвищеної тривоги, у повітрі відчувається запах війни, зазначило видання.

“Більше того, Кім вирішив відновити роботу Йонгбьону (станція, де переробляється плутоній), порушуючи угоду про його закриття у 2007-му із Америкою, Південною Кореєю, Японією, Росією та Китаєм. Всі міжнародні ядерні спостерігачі були вислані із держави і тепер у корейського диктатора відкривається можливість продавати готову зброю масового винищення”, — наголошується у публікації.

Видання відзначило, що вже не вперше Кім намагався за допомогою порушення міжнародних договорів привернути увагу до своєї держави, аби отримати від провідних економік допомогу та гарантії безпеки.

“Режим корейського диктатора застосовує у своїй дипломатії, якщо її можна так сказати, елементарні прийоми шантажу і поки що йому непогано це вдається, адже США параноїчно боїться розповсюдження ядерної зброї. Схоже на те, що цього разу Кім хоче зіграти в одні ворота”- наголошує Economist.

Нагадаємо, 25-го травня ц.р. Північна Корея випробовувала ядерну зброю. Такі дії одразу ж були засуджені світовою громадськістю та Україною в тому числі.

Л. Дубенко

 

Читайте также по теме