ГолосUA
15:12 22/06/2010

Країни-транзитери повинні об’єднуватися — експерт

Країни-транзитери, як Білорусь та Україна, повинні об’єднувати свої зусилля у боротьбі з такими монополістами, як «Газпром».

Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю журналісту ГолосUA висловив міністр з питань енергетики опозиційного уряду, колишній радник прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з енергетичних питань Олександр Гудима.

За його словами, сьогодні до Одеси прийшов танкер венесуельської нафти з Білорусі. Це свідчить про те, що Білорусь та Україна намагаються співпрацювати, оскільки вони обидві «страждають від надмірного монополізму по нафті від Росії». «Тому робити якісь недружні кроки, пропонувати допомогу ще до того, як росіяни до нас звернулися, напевно, не слід», — зауважив експерт.

Водночас, за словами О. Гудими, країни-транзитери, як Білорусь та Україна, повинні об’єднувати свої зусилля у боротьбі з таким монополістом, як «Газпром». «Країни-транзитери повинні об’єднуватися та виробляти спільну тактику і стратегію щодо монополіста, яким є «Газпром». Тим більше, що «Газпром» за останні роки показав, що він дуже часто має агресивний характер», — вважає фахівець.

О. Гудима переконаний, що немає ніякого особливого заробітку у тому, що Україна перекачає до Європи газ, котрий раніше транспортувала Білорусь. «Якщо тих 5 млрд. (кубометрів газу — ред.) транспортувати по тих цінах, які зараз є, за рік можна заробити $50-$60 млн. додатково. Але тут справа не в заробітку, тут справа у тому, що ми стаємо учасниками агресії», — підкреслив депутат.

Нагадаємо, сьогодні президент Білорусі Олександр Лукашенко розпорядився припинити транзит російського газу через білоруську територію. Ще напередодні Україна заявила про намір взяти на себе обов’язки транспортування «білоруського» об’єму газу до Європи у разі неврегулювання конфлікту останньої з Росією.

 

О. Проценко

 

Читайте также по теме