ГолосUA
09:33 28/07/2010

Кредит МВФ перезавантажить Україну — американські ЗМІ

Західні банки оптимістичні щодо кредиту МВФ для "перезавантаження" України.

Про це пише американська Financial Times (FT).

Лише кілька тижнів по тому, як Україна відмовилася від намірів випустити єврооблігації на суму 2 млрд. доларів, банкіри, які вважали це страченою можливістю, знову сподіваються, що країна повернеться на ринки цінних паперів після отримання майже 15 млрд. доларів позики stand by Міжнародного валютного фонду.

"Для України з’явилася зручна можливість позичати гроші на комерційному ринку і після нового траншу позики МВФ має бути достатньо бажаючих інвесторів надати такі позики", — заявив аналітик банку “Royal Bank of Scotland” Тім Еш.

"Апетит на акції українських компаній також міцний і стає дедалі міцнішим", — додав він.

FT пише, що деякі європейські банки, як і раніше, прагнуть купити свіжі боргові зобов’язання від українського уряду, який відчайдушно шукає коштів для покриття бюджетного дефіциту.

Після прийняття низки непопулярних, але економічно необхідних заходів жорсткої економії, у тому числі секвестру бюджету, Україна наблизилася до отримання кредиту МВФ. Рішення про це може бути ухвалене на засіданні ради директорів фонду в середу.

Відновлення співпраці з МВФ може служити позитивним сигналом для фінансового ринку.

"На початку цього літа міжнародні ринки відкрилися для декого з найбільш політично впливових українських підприємців. Масштабні металургійні та енергетичні холдинґи найзаможнішого українця Рината Ахметова в останні кілька тижнів отримали майже 2 млрд. доларів шляхом розміщення своїх єврооблігацій і синдикованих кредитів".

FT пише, що Р. Ахметов сподівається використати ці кошти для розширення свого панування на ринку сталі в Україні, яка входить до числа 10 провідних світових експортерів.

Тим не менше, не вся промисловість України у такій гарній ситуації, що принесло збитки європейським банкам, які домінують на більше 40% українського ринку.

Часопис зазначає, що банки намагаються позбутися безнадійних боргів і поточне кредитування досі не повернулося на докризовий рівень.

Чисті збитки банківського сектора є значно нижчими від торішніх 4 млрд. дол., але все ще залишаються високими в порівнянні з розміром сектору — близько 1,1 млрд. дол., а перше півріччя 2010 року. Результати дослідження центрального банку в цьому місяці показують, що принаймні третина зі 175 банків України потребують принаймні ще 5 млрд. дол. для забезпечення обертів капіталу.

Експерти попереджають, що поки банки знову не почнуть видавати кредити, економіці країни буде важко вибратися з рецесії. "Банківський сектор в Україні залишається крихким", заявив FT голова представництва Світового банку в Україні Мартін Райзер.

За матеріалами: Корреспондент />  

Читайте также по теме