ГолосUA
14:20 25/10/2010

Кредитів, які взяла Україна достатньо, щоб мінімум півроку обходитися без позичок — експерт

 

Кредитів, які взяла Україна достатньо, щоб мінімум півроку обходитися без позичок.

 

Про це в інтерв'ю кореспондентові ГолосUA заявила головний економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Євгенія Ахтирко.

 

“Зараз Україні не дуже потрібні зовнішні запозичення. Бо за рахунок декількох кредитів, в тому числі від МВФ (Міжнародний валютний фонд, — ред) і російського банку “ВТБ”, накопичилося дуже багато запозичень. Плюс зараз у зовнішньому секторі міжнародної торгівлі немає загрозливого стану щодо дефіциту торгівлі, бо торгівельний рахунок майже збалансований і є невеликий приплив грошей за фінансовим рахунком (навіть, якщо не враховувати державні запозичення). У держави нині гостро не стоїть питання про те, що потрібні гроші для того, щоб підтримувати макроекономічну стабільність”, — сказала фахівець.

 

Є. Ахтирко також зауважила, що те, наскільки довго Україна зможе обходитися без зовнішніх запозичень, залежить від подальшої економічної ситуації: “Все залежатиме від того, як буде розвиватися економічна ситуація, бо від цього буде залежати, як держава буде справлятися з поповненням бюджету і, як вона взагалі розпоряджатиметься цим бюджетом. А по-друге, яка буде ситуація в зовнішньому секторі. Що стосується зовнішнього сектору, то у найближчі півроку принаймні не передбачається великого дефіциту торгівельного рахунку, тому можна сказати, що принаймні півроку ситуація буде зрозумілою”.

 

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що наразі український уряд не веде переговорів щодо отримання будь-яких кредитів. Прем'єр-міністр зауважив, що уряд визначив для себе дефіцит і граничний розмір того зовнішнього боргу, який Україна може допустити. “І виходячи з цього ми будуємо свою роботу. Ми зайняли в цьому році не так багато”, — наголосив М. Азаров.

 

При цьому М. Азаров нагадав, що попередній уряд зайняв у МВФ 11 млрд. дол. “І всі їх витратив без залишку, то ми у того ж фонду зайняли 1,8 мільярда, з яких на рахунок казначейства зарахований тільки мільярд. 800 мільйонів ми відправили на рахунок Національного банку для стабілізації валюти, і з цієї суми ми не витратили жодного долара”, — заявив голова українського уряду.

Він наголосив також на тому, що нині українські єврооблігації, розміщенні урядом на зовнішньому ринку є дуже популярними. “Ми попросили 2,5 мільярда (дол. — ред.), а заявок було на 6,5 мільярдів. Ми отримали 2,5 мільярда (дол. — ред.), з яких поки витратили всього 500 мільйонів, а 2 мільярда поклали поки у скарбницю (раніше повідомлялося, що Україна здійснила випуск єврооблігацій на 2 мільярди доларів). Таким чином, ми створили зараз серйозний валютний резерв на рахунках уряду”, — сказав прем'єр-міністр.

 

О. Гайворонська

Читайте также по теме