“The Economist”
15:31 12/10/2009

Кредитори незадоволенні діями латвійської влади

Латвія ризикує створити значні економічні проблеми для Східної Європи, вважає британське видання “The Economist” (http://www.economist.com/world/europe/displayStory.cfmstory_id=14582771&source=features_box3).

"Уявіть ситуацію: пацієнт, якого витягнули із того світу, раптово кидає у своїх лікарів всі життєвонеобхідні ліки й до того ж перегризає руку своєму донору крові. Можливо, це занадто жорстке порівняння, однак саме так збоку виглядає нинішня економічна політика Риги, коли прем’єр країни Валдіс Домбровскіс відмовляється скорочувати бюджетні витрати, як того вимагають міжнародні кредитодавці, та видає новий закон, який дозволяє часткову експропріацію фінансових даних іноземних банків. Невже, він забув, що у разі дефолту його економіки — найслабшої у ЄС, постраждає не тільки Латвія, а й ряд інших посткомуністичних держав, які поступово почали демонструвати ознаки фінансового одужання?"- запитує автор публікації. />  
Порівняно із початком року, пише видання, упродовж останніх тижнів новини про фінансовий стан Латвії були відносно оптимістичними. Все вказувало на те, що іноземні кредити, які отримала Рига, зокрема від МВФ, почали давати позитивний ефект для економіки країни. Це враження особливо посилилося після того, як була опублікована іфнормація про те, що наступного року економіка країни скоротиться не більше ніж на 3%, а у 2011 повернеться до зростання. Але виявилося, що радість була дещо передчасною.

"Як відомо однією із вимог міжнародних кредиторів до країн-позичальників є скорочення бюджетного дефіциту, що означає зменшення соціальних виплат, крок надзвичайно непопулярний для національних урядів в умовах кризи. Не тільки Рига змушена пристати на такі вимоги кредиту, зокрема від МВФ, а також Київ та Рейкьявік, які так само успішно цьому опираються. Однак така популістська поведінка урядів може мати небезпечні наслідки: у разі дефолту будь-якої із економік Східної Європи не виключений ефект доміно у всьому регіоні"- вважає “The Economist” і додає, що прем’єр Домбровскіс, очевидно сподіваючись на покращення ситуації із виплатами податків, вирішив, що достатньо урізати бюджетні витрати лише на 225 млн лат, а не на 500 млн лат, як того вимагають кредитори.

Поведінка латвійського голови уряду відверто дратує його західних партнерів, які також не можуть сформувати спільної точки зору, наприклад, відносно того чи слід Ризі девальвувати національну валюту. Якщо МВФ вважає, що це необхідно, то ЄС навпаки не підтримує таку позицію. Такі неузгодженості між двома інститутами — фінансовим та політичним, які разом рятували економіку Латвії від дефолту, можуть призвести до припинення їх співпраці. Водночас міністр фінансів Швеції Андерс Борг вказав, що терпіння іноземців "вкрай обмежене" і якщо Рига не буде виконувати умови кредитів, то вона навряд чи отримає позику від Швеції у розмірі 1,45 млрд доларів на початку 2010 року. Після того, як комісар ЄС з економіки та монетарних питань Хоакін Альмунія розкритикував дії латвійського уряду, Домбровскіс почав йти на поступки та пообіцяв здійснити всі необхідні кроки. 

Однак сумніви відносно обіцянок латвійського прем’єра все ж залишаються, відзначається у статті, адже, на думку багатьох експертів, у Домбровскіса, не вистачає авторитету, аби провести потрібні законопроекти через парламент і таким чином немає необхідних важелів для зміни ситуації у державі. "Багато із кроків Домбровскіса викликають у його міжнародних партнерів відверте незадоволення. Серед них, зокрема нещодавній закон, який реструктуризує активи іноземних банків на ринку Латвії і містить положення про незобов’язаність боржників сплачувати повну вартість кредиту, наприклад на житло, а лише його певну частину. До того ж кредитори не матимуть права виселяти боржників до того, як їм буде надано інше помешкання. Звичайно, зрозуміло, що латвійський прем’єр намагається полегшити життя своїм співвітчизникам, однак такі закони та його дії в цілому можуть врешті-решт лише його погіршити, коли незадоволені міжнародні фінансові партнери Латвії такі, як МВФ відмовляться надавати необхідну для держави допомогу".- зазначає “The Economist”.

Підг. Л.Дубенко.

 

Читайте также по теме