ГолосUA
13:47 29/04/2009

Кредитування населення впало на 5%, — експерт

За І квартал цього року загальний обсяг виданих кредитів українськими банками зменшився на 37 млрд. грн, що становить 5% від всього кредитного портфелю українських банків. Про це сьогодні повідомив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, за підсумками І кварталу кредитні портфелі комерційних банків по юридичних особах зменшилися на 23 млрд. грн. (до 361 млрд. грн.), а кредитні портфелі по фізичних особах зменшилися на 14 млрд. грн. (до 236 млрд. грн.).

«Перша причина такого скорочення кредитування — це відтік депозитів із банківської системи. Крім того, сьогодні продовжують зростати ризики кредитування, і банки вимушені дуже обережно ставитися до видачі нових кредитів. Це відображається і на відсотковій ставці. Також ми мусимо розуміти, що зараз відбувається звуження зони кредитування в економіці України», — пояснив банкір.

Олександр Сугоняко також підкреслив, що сьогодні комерційні банки дуже мало і дуже обережно видають нові кредити, а банківська система загалом працює на повернення вже існуючих кредитів.

За статистикою експерта, за І квартал цього року частина прострочених кредитів у банківській системі зросла з 12 млрд. грн. до 24,3 млрд. грн., тобто якість вже виданих кредитів погіршилася у 2 рази.

(Є. Стеценко)

 

Читайте также по теме