ГолосUA
19:51 12/02/2010

Крим намагається захистити первоцвіти від знищення

У Криму проводиться операція «Первоцвіт», метою якої є охорона первоцвітів, занесених до Червоної книги України та попередження торгівлі ними.

Про це повідомив Орхутський центр при Республіканському комітеті АРК з охорони навколишнього природного середовища.

Як відзначили у центрі, первоцвіти, що перебувають під загрозою зникнення (проліски, цикламени Кузнєцова та інші), з року в рік знищуються для продажу у Криму, Україні та за кордоном.

За інформацією центру, під час операції оперативні рейдові групи перевіряють райони, де ростуть квіти з Червоної книги, а також можливі місця їх реалізації. Крім того, організовуються додаткові пости на автодорогах, тролейбусних, авто- та залізничних вокзалах, у аеропорту.

У центрі підкреслили, що розміри штрафів, передбачені за незаконну реалізацію пролісків, складають від 51 до 136 грн. А за збір пролісків передбачений штраф у розмірі від 340 до 850 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Крім того, за незаконний збір пролісків передбачене відшкодування збитку у розмірі від 2,4 грн. до 15 грн. за кожний екземпляр рослини.

Нагадаємо, у 2009 році під час проведення заходів з виявлення та попередження фактів незаконного збору, транспортування, закупівлі та реалізації рідкісних рослин, занесених до Червоної книги України на території автономії співробітники Рескомприроди склав 59 протоколів про адміністративні правопорушення.

Довідка: У Червоній книзі України нараховується 826 видів рослин, з яких 40% виростають у Криму. Зокрема, на півострові росте 14 видів первоцвітів, а 6 із них є ендеміками (з усього світу виростають лише у Криму).

За матеріалами: «Новости Крыма»

 

 

Читайте также по теме