ГолосUA
13:22 19/08/2010

Кримські науковці просять Януковича врятувати їхню обсерваторію від забудовників

Співробітники Кримської астрофізичної обсерваторії направили Президенту України Віктору Януковичу відкритого листа з проханням ініціювати розробку і прийняття закону, який захистив би права обсерваторій.

Про це повідомив науковий співробітник обсерваторії Андрій Брунс.

За інформацією А. Брунса, звернення до Президента направлено у зв’язку з початком будівництва на території обсерваторії житлового комплексу всупереч протестам співробітників. За його словами, будівництво веде компанія «Консоль ЛТД», в даний час проводяться підготовчі до будівництва роботи. «Ми гальмуємо його (будівництво — ред.) аж до того, що у нас люди йдуть і стають під бульдозер», — розповів він.

Крім того, за інформацією А. Брунса, чиновники Прохладненської сільської ради виділили в безпосередній близькості від обсерваторії землю під будівництво близько 150 дач, при цьому порушивши кордону 3-кілометрової захисної зони обсерваторії.

На думку А. Брунса, поява житлових об’єктів у селі Науковому і прохолодному значно ускладнить роботу обсерваторії, так як це додаткові джерела світла у вечірній час.

А. Брунс повідомив, що раніше працівники обсерваторії зверталися за даним фактом до Прокуратури Криму, проте ніяких порушень наглядове відомство не виявило. Астроном поскаржився, що в Україні немає закону, який захищав і регулював би діяльність обсерваторій. «Порушень ніяких немає. Коли немає закону, природно, які можуть бути порушення », — прокоментував О. Брунс рішення прокуратури. У зв’язку з цим співробітники обсерваторії звернулися до В. Януковича з проханням взяти під особистий контроль розробку відповідного закону.

У свою чергу, коментуючи агентству ситуацію, що склалася, директор обсерваторії Алла Ростопчина-Шаховська повідомила, що нічого не знає про лист до глави держави, і пояснила, що житловий комплекс у селищі Науковому будується для працівників обсерваторії. За її словами, дане будівництво розпочато за її ж ініціативою. За її даними, співробітникам дістануться 15% квартир житлового комплексу, а рештою розпорядиться «Консоль».

Директор також запевнила, що житловий комплекс буде надавати мінімальний вплив на роботу обсерваторії.

Наукове — селище міського типу у Бахчисарайському районі. Селище є науковим містечком Кримської астрофізичної обсерваторії НАН України. Площа населеного пункту — 100 га. Тут проживає 980 чоловік.

За матеріалами: Новости Крыма

 

Читайте также по теме