ГолосUA
07:12 29/01/2009

Кримські татари застерігають щодо загрози нового конфлікту

Кримські татари занепокоєні намірами правоохоронців знести у Сімферополі селище, яке репатріанти встигли побудувати на самовільно зайнятій землі. Вони застерігають, що це може дестабілізувати ситуацію в автономії, повідомляє «Німецька хвиля». /> Водночас міністерство юстиції України закликало лідерів Меджлісу виконувати рішення суду та утриматися від невиважених дій.

Конфлікт виник довкола території колишньої військової частини на вулиці Балаклавській, яку, як вважають у Меджлісі, влада Сімферополя незаконно передала в оренду будівельним фірмам. У 2006 році кримські татари захопили її і вже встигли збудувати тут кількадесят будинків і навіть мечеть. Позаминулого року комерсанти намагалися силою звільнити землю, через що виникла кривава сутичка, яку зупинило лише втручання міліції.

Як повідомив перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров, нині правоохоронці готують спецоперацію зі звільнення землі. На його думку, силові дії щодо репатріантів можуть стати поштовхом до активних протестів з боку кримських татар, права яких, зокрема на отримання землі, порушуються впродовж тривалого часу.

«Ми не виключаємо, що ця масштабна провокація може бути початком дій, які за чиїмось сценарієм мають призвести до запровадження надзвичайного стану в Україні», — зазначив заступник голови Меджлісу.

 

Читайте также по теме