ГолосUA
06:30 12/05/2010

Кримським містам хочуть повернути татарські назви

Містам, що розташовані в Автономній республіці Крим, хочуть повернути історичні татарські назви.

Відповідний проект закону зареєстрований на поточний тиждень у Верховній Раді народним депутатом від фракції НУ-НС Мустафою Джемільовим.

Зокрема, передбачається створення тимчасової комісії з повернення містам Криму, перейменованим при переселенні татар, їх історичних назв.

За словами автора законопроекту, повернення історичних назв населених пунктів на території Автономної Республіки Крим, що були перейменовані за часи СРСР у зв’язку з депортаціями кримсько-татарського народу та осіб інших національностей у 1941-1944 роках, сприятиме забезпеченню належного вшанування жертв та постраждалих від депортацій з території Криму, відновленню історичної справедливості, глибокому усвідомленню громадянами причин та наслідків депортацій, досягненню міжетнічного спокою та утвердження у суспільстві нетерпимості до будь-яких проявів насильства.

Пропонується також залучити до участі в роботі тимчасової спеціальної комісії фахівців Академії наук України, Державної служби геодезії, картографії та кадастру, Міжвідомчої науково-методичної ради з питань географічних назв. />  

Читайте также по теме