ГолосUA
10:00 11/07/2010

Криза прибутковості для українських банків нині буде складною, як ніколи, — екс-міністр фінансів

Криза прибутковості для банківської системи України буде більш довгою, ніж у попередні кризи.

Такий прогноз зробив екс-міністр фінансів України і нинішній голова правління «Дочірнього банку Ощадбанку Росії» Ігор Юшко.

За його словами, криза прибутковості, яка прийшла на зміну кризи ліквідності, буде «набагато глибшою, ніж у попередні кризові періоди для банківської системи», оскільки сьогодні банки замінюють дешеві позики, раніше взяті ними за кордоном, більш дорогими ресурсами з внутрішнього ринку.

«У зв’язку з тим, що криза дещо затягнувся в часі, очевидно, нарощувати портфель банки поки не готові, тому що у серйозних позичальників поки ще не завершені реструктуризації кредитних портфелів, які формувалися в 2005-2008 роках», — зазначив фінансист.

Ще одна проблема для банків — неадекватна оцінка заставного майна банками в минулому на тодішньому тлі зростання їх вартості, що ускладнює реструктуризацію в нових ринкових умовах, пояснив І. Юшко.

«На мій погляд, вихід банківської системи із кризи буде набагато більш затягнутим, ніж в попередні кризи, тому що сталася накладка одразу декількох негативних факторів … Банки будуть досить довго і сумно виповзати з фінансового становища, в якому вони опинилися», — спрогнозував фінансист.

Голова правління банку «Старокиївський» Юрій Яременко акцентував на необхідності розвитку в Україні власного виробництва, що могло б сприяти стабілізації, в тому числі, фінансової системи.

«Потрібна база, а бази поки що немає. Найближчим часом вона і не передбачається, як би того ми не хотіли», — сказав банкір. За його словами, не можна ставити банківську систему на чільне місце, «де вона є всього лише обслуговуючою системою». «Здоров’я банків — це наслідок здоров’я економіки, здоров’я суб’єктів економіки», — зазначив фінансист.

За матеріалами: Дзеркало тижня.

 

Читайте также по теме