ГолосUA
19:18 20/03/2009

Кризу українці запивають більшою кількістю горілки з цигарками

Виробництво міцних спиртних напоїв та цигарок невпинно збільшується — в лютому на чверть більше за показники минулого року, і на 17,5% більше, ніж у цьогорічному січні. />  

Таку інформацію оприлюднив Державний комітет статистики.
 

Таким чином, у лютому було розлито 58 млн. півлітрових пляшок горілки та інших міцних напоїв. За два місяці минулого році «вогняної води» було випущено на 10,5% менше, ніж за січень-лютий 2009 року. В той же час тютюнники за лютий дали Україні 9,4 млрд. шт. цигарок (по 10 пачок на кожного українця, включно з немовлятами), що на 22% більше, ніж у січні. Проте минулорічні показники були вищими на 8,7%.
 

Але незабаром спиртне може знову подорожчати. Кабмін вніс черговий законопроект, що пропонує підвищити з 1 червня акциз. Зокрема, на спирт і горілку — на 5,5 грн. за 1 л 100% спирту (або на 2,2 грн. на пляшці горілки об’ємом 0,5 л), на вина кріплені — на 90 коп., на шампанське — на 80 коп., вермути — на 2,26 грн.
 

В той же час уряд збирається відмінити обіцяне винарям з 1 липня зниження акцизу на сухі вина з 25 коп. до 1 коп/л. Винарі це не схвалюють, стверджуючи, що ситуація дасть дорогу так званим порошковим винам і ударить по натуральних.
 

«У Європі сухі і ігристі вина взагалі не обкладаються акцизом це стимулює їх вживання, у нас, навпаки — через дорожнечу натуральних вин їх вжиток всього 10% від спільної кількості спиртного», — говорить віце-презідент Української торговельно-промислової конфедерації В’ячеслав Сокерчак.

Проте, акциз на спиртне швидше за все підвищать. Приклад тому — днями збільшили майже удвічі акцизний збір на цигарки.

 

Читайте также по теме