ГолосUA
16:46 16/04/2010

КСУ визнав неконституційною скасування президентської недоторканості, тому що вона дублювала процедуру імпічменту

Конституційний суд визнав неконституційною відміну президентської недоторканості, тому що вона дублювала процедуру імпічменту Президента.

Про це заявив суддя КСУ Віктор Шишкін.

Він зазначив, що процедура імпічменту, зазначена в Конституції, з одного боку дає можливість достроково припинити повноваження Президента у разі скоєння ним злочину, а з іншого — захищає його від безпідставного кримінального переслідування.

«Автори ж конституційних змін запропонували ще один механізм, що не сумісний з існуючою процедурою імпічменту. Це все одно, що колесо від старого "Запорожця " прилаштувати на Mercedes. Не можна діяти так, що народити в голові якусь ідею і відразу вмонтувати її в систему. Ми маємо розбіжності не політичного, а доктринального характеру. Імпічмент застосовується, в разі, якщо Президент скоїв злочин. Тобто, якщо імпічмент прив’язано до злочину, то як можна було вносити пропозиції, що Президент не може бути затриманий без згоди ВР. Це повна нісенітниця! Навіщо ж тоді процедура імпічменту? Тут може бути або одне, або інше», — зазначив суддя.

Нагадаємо, що нещодавно КСУ визнав неконституційними, запропоновані депутатами зміни до Основного закону, щодо скасування президентської недоторканості.

За матеріалами: РБК-Україна

 

Читайте также по теме