КСУ зробив новорічний подарунок власникам автотранспорту: “листи щастя” поза законом

 

Конституційний суд України визнав неконституційними статті 14/1 та частину 6 статті 258 Кодексу України про Адміністративні порушення, які дозволяли притягати власників автотранспорту до адміністративної відповідальності без складення протоколу.

Таке рішення було прийнято сьогодні на засіданні КСУ.

“Конституційний суд зробив сьогодні такий подарунок для багатьох тисяч власників транспортних засобів прийнявши рішення на їх користь. Оскільки законодавець допустив неясності та неточності при прийнятті цього закону та заклав у нього суперечності”, — заявила суддя-доповідач Марія Маркуш.

За її словами, приймаючи відповідне рішення, КСУ керувався тим, що кожен доказ повинен бути відповідно закріплений. “Показання технічних засобів — це теж є докази, які повинні бути закріплені у встановленому законом порядку. Якщо цей доказ не закріплений, то не може бути підставою для обвинувачення людини у суді. Таким чином винесення постанови про притягнення людини до адміністративної відповідальності без складення протоколу не є законним”, — наголосила вона.

При цьому М. Маркуш зазначила, що так звані листи щастя” не повинні більше приходити до українських водіїв.

"Законодавець повинен буде визначити якийсь інший механізм, а працівники ДАІ повинні будуть складати протокол на основі показників технічних засобів”, — сказала вона.

Як відомо, такий громадян Артем Багінський звернувся до КСУ по офіційне тлумачення частини 1 статті 14 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Мотивом автора клопотання застосування приладу “Візир” працівниками ДАІ були “неоднозначними”.

Читайте также по теме