ГолосUA
12:53 25/10/2009

Кучма розчарований, що Україна не має ані ядерної зброї, ані гарантій безпеки

Екс-президент України Леонід Кучма заявив, що через 15 років після добровільної відмови України від ядерного потенціалу, Київ досі не отримав реальних гарантій власної безпеки.

Про це він сказав на міжнародній конференції в Єрусалимі.

У своїй промові колишній президент України наголосив, що Києву не хотілося б бути простим учасником глобальних процесів, жодним чином на них не впливаючи. Кучма заявив про необхідність реорганізації світової фінансової системи, аби зробити її більш справедливою. Та найбільшою несправедливістю саме в українському контексті, на думку Леоніда Кучми, є те, що світовою спільнотою досі достойно не оцінено не лише відмову Києва від участі у бушерському проекті в Ірані, але й «мужній вчинок» добровільної відмови України від статусу ядерної держави.

Україна стала єдиною державою у світі, яка з власної волі відмовилася від третього за потужністю ядерного потенціалу, й хоча колишній глава держави не сумнівається у правильності цього рішення, взамін, вважає Леонід Кучма, Україна насправді так і не отримала від країн-гарантів реального забезпечення власної безпеки, а Будапештський меморандум виявився порожнім папірцем:

«Я 1994 року у Будапешті на саміті ОБСЄ підписував Меморандум про гарантії безпеки Україні з боку «ядерного клубу». Тодішній президент Франції Франсуа Міттеран сказав: «Синку, не вір цьому документу, тебе обмануть», — сказав екс-президент.

Саме тому Леонід Кучма, звертаючись до світових лідерів з трибуни Президентської конференції, закликав проявляти відповідальність у взятих на себе зобов’язаннях та вирішувати проблеми такого масштабу спільними зусиллями, адже Україна, за словами Кучми, нині украй потребує підтвердження гарантій власної безпеки.

За матеріалами: «Німецька хвиля»

 

Читайте также по теме