ГолосUA
13:29 16/09/2009

Курс 7,5 гривень за долар у проекті Держбюджету-2010 покликаний запобігти девальвації гривні

Закладений в проект бюджету на 2010 рік курс національної валюти на рівні 7,5 гривень за долар покликаний не створювати девальваційні очікування в країні.

Таку думку на прес-конференції висловив фінансовий експерт Ерік Найман, передав кореспондент ГолосUA. />  
За його словами, найбільш реалістичний курс долару США сьогодні має бути на рівні 8,20 – 8,50. „Курс 7,5 може бути справедливим лише за умови, якщо українська економіка розпрощається з кризою. Тому досягнути такого курсу можна лише тільки після закінчення світової фінансової кризи”, – пояснив експерт.

В цій ситуації, за словами Наймана, Україні просто не вистачатиме американського долару. „Якщо взяти торгівельний баланс, то його погіршення сьогодні вже зупинилося. Ми знову маємо від`ємне сальдо торгівельного балансу навіть при поточному курсі. Тому з цієї точки зору чекати на зміцнення гривні не варто”, – пояснив фахівець.

Фінансист також зазначив, що сьогодні зміцнити гривню не зможе ні приватизаційні процеси, ні повернення портфельних інвесторів до країни. „Єдине, що може зміцнити курс національної валюти, це якщо населення само мінятиме долари на гривні – але до виборів цього навряд чи слід чекати”, – резюмував Найман.

Є.Стеценко

 

Читайте также по теме