ГолосUA
12:55 08/02/2010

КВУ не зафіксував масових порушень у 2 турі виборів

Комітет виборців України не зафіксував масових порушень, які могли б спотворити результати другого туру виборів Президента України.

Про це повідомив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко сьогодні на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, під час другого туру президентських виборів Комітет виборців України не фіксував масових і системних фактів фальсифікацій, які могли б скоригувати або спотворити волевиявлення громадян України. Проте певні види порушень виборчого процесу КВУ все ж таки зафіксував.

«Єдине, що ми фіксували масово та системно – це технології, які штаби спрямовували на мобілізацію виборців. Це полягало перш за все в масовому підвезенні виборців до дільниць комунальним або комерційним транспортом, у включенні виборців до списків в день голосування. Як правило, включали тих виборців, які дійсно мають бути в цих списках, але їх там не виявилось. Для того, щоб дати їм можливість проголосувати, їх включали в списки рішенням комісії, навіть не чекаючи рішення суду. Фіксувалися спроби голосування виборцями або членами комісій за інших виборців», — зазначив О. Черненко.

Серед інших проблем, які фіксували спостерігачі КВУ, мали місце порушення прав спостерігачів та представників ЗМІ щодо їх присутності на дільницях, погрози та тиск на членів комісій та спостерігачів, спроби виносу бюлетенів та голосування поза межами дільниць, наявність на дільницях авторучок з чорнилами, що зникають, вимкнення світла на дільницях під час підрахунку голосів та порушення процедури підрахунку голосів та прийняття протоколів.

За словами О. Черненка, Комітет виборців України не виключає, що деякі з цих порушень можуть стати підставою для невизнання результатів виборів на окремих дільницях, проте це матиме місце лише в поодиноких випадках.

Загалом 7 лютого 2010 року за повторним голосуванням та підрахунком голосів на виборах Президента України спостерігали 2000 активістів КВУ, які перебували у статусі журналістів газети «Точка зору». Спостереження велося у 20 регіонах України.

М.Олексевич

 

Читайте также по теме