Лавринович: Старт парламентських виборів у листопаді – під питанням

 

Наступні парламентські вибори мають відбутися у 2012 році. А початок нової виборчої кампанії наприкінці листопаду поточного року залежить від рішення ЦВК.

Про це заявив міністр юстиції України Олександр Лавринович у ефірі «5 каналу».

«З моєї точки зору, парламент України восени 2007 року обирався на 5-ть років. І для цього скликання ніхто не приймав рішення, щоб достроково припинити його повноваження. Тому вибори мають відбутися 2012 року. Якщо говорити про парламент – постає питання, чому мінус рік, а не плюс два місяці? Це точка зору міністра юстиції», — сказав він.

Водночас О. Лавринович підкреслив, що право сказати про скорочення терміну повноважень парламенту належить конституційному суду. Якби для членів Центральної виборчої комісії було ясно і зрозуміло, що існує лише одна точка зору – що це березень 2011 року, то вони не зверталися би до Конституційного суду. А якщо вони звернулися – значить, не мають впевненості у цьому, вважає він.

Відповідаючи на запитання про те, чи почнеться 27 листопада нова виборча кампанія, міністр юстиції сказав: «У будь-якому випадку починається те, що прописано. Якби це було так, ЦВК не зверталася би до Конституційного суду».

Як повідомлялося, керівництво ЦВК допускає, що запуск виборчого процесу вже в листопаді 2010 року — його прямий обов'язок. "Якщо хтось хоче висмикувати окремі статті і трактувати так, що одні діють, а інші ні — це глибоко помилково. Конституція діє щодо всіх суб'єктів правовідносин, і її верховенство забезпечується на всій території України. Це означає, що чергові вибори мають відбутися 27 березня 2011 р.", — переконаний заступник голови ЦВК Андрій Магера. Втім, У ЦВК вирішили не оголошувати вибори, а попередньо запитати думку Конституційного суду.

Читайте также по теме